Web Analytics Made Easy - Statcounter

وبلاگ>جعفریان، رسول - ما از چه زمانی با ماهیت غرب آشنا شدیم؟ این پرسش از این جهت مهم است که تطور در امر این آشنایی، و زمان سنجی در آن، نشان می دهد که ما در تاریخ علم و فلسفه چه جایگاهی داریم. این رساله، یکی از برگ های سوابق این پرونده است که پیشینه ما را در این زمینه نشان می دهد. به نظرم رساله فوق العاده ای است و نویسنده تلاش کرده دلایل مهم تغییرات جدید در غرب را نشان بدهد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

هیچ ربطی به ایران ندارد و از زبان دیگری به فارسی در آمده است. اما همین که در فارسی عرضه شده، در روشن کردن این پرونده مهم است.

مقدمه

تاریخ آشنایی ما با غرب، به خصوص با حکمت غرب موضوع جالبی است. این که ما چه زمانی غرب را به عنوان یک پدیده متفاوت شناختیم و به فاصله خود با آن توجه کردیم. مقصودم از حکمت، هم فلسفه غربی است، و هم حکمت در معنای کلی تر آن، به معنای سیر تفکر و اندیشه علمی و فلسفی. این که غرب به دنبال چه تحولاتی، مسیر متفاوتی را طی کرد. برخی از این تحولات در عرصه فکر فلسفی و علمی است، و برخی مانند کشف امریکا، یا سقوط اندلس در صحنه خارجی و میدانی. اموری که بی ارتباط با یکدیگر نیست و کشف این ارتباط هم در ذهنیت ایرانی برای نخستین بار مهم است.

تقریبا همه ما به اهمیت کتاب سیر حکمت در اروپا آشنا هستیم. اما مهم این است که پیش از آن، آگاهی ما از اروپا چگونه بوده است. در این باره، مطالب زیادی منتشر شده است، اما یافتن آثار تازه در این زمینه، مخصوصا اگر خاص باشد، بسیار جالب خواهد بود.

رساله ای که ملاحظه خواهید فرمود، (با نام رساله در حکمت جدید و آفرینش ستارگان که برگرفته از متن است) با توجه به سال تحریر آن یعنی 1268 ق / 1231ش / 1852 در این زمینه اهمیت زیادی دارد. این اثر، رساله ای است در باره تحولات فکری و علمی و خارجی با تأکید پیشرفت های غرب، به ویژه در زمینه نجوم. رساله شامل دو بخش است هرچند این تقسیم بندی در خود رساله نیست. بخش اولی که حالت مقدمه دارد اما قریب یک سوم مقاله است، در باره چگونگی پیشرفت غرب، بیش از همه از نگاه دینی ـ فلسفی و با زاویه دید تاریخی است. بخش دوم که دو سوم پایانی مقاله است، در باره پیشرفت علم نجوم از نظر تاریخی، کشفیات مهم و ترسیم چگونگی برهم خوردن نظم قدیم و پدید آمدن نظم ذهنی تازه در باره آسمان است.

نخستین نگاه به مقاله، به خصوص صفحات نخست آن، نشان می دهد که رساله، ترجمه است، آن هم ترجمه تحت اللفظی که گاهی تعابیر نازیبایی به عنوان معادل انتخاب شده است. با این حال، هرچه جلوتر می رود، اندکی روان تر و بهتر شده و توان گفت که خواننده راحت تر می تواند آن را بخواند و بفهمد. اهمیت محتوا، بیش از آن است که به خاطر ترجمه تحت اللفظی از خواندن و استفاده از آن صرف نظر شود. خواهیم دید که متن، تا حدی معقول و مقبول و بر اساس نظام فکری منضبطی به نگارش درآمده است.

نویسنده کتاب را در پاسخ درخواست دوستی نوشته بوده که از او خواسته است تا در باره وضع فرنگ در باره وی توضیح دهد. اکنون سوال این است که اصل این رساله به چه زبانی بوده و چه نامی داشته است؟ مرحوم باستانی راد ـ در یادداشت اول نسخه که سال 1324ش نوشته ـ بر اساس سطور پایانی که مترجم آن را از یکی از ناظرین در رساله نقل کرده، چنین تصور کرده که نوشته در اصل به زبان هندی بوده است! فهرست نویس هم، همین مطلب را در معرفی نسخه آورده است. اما حقیقت آن است که چنین برداشتی نادرست است، چرا که آن در یادداشت که به نوعی توهین آمیز نسبت به این رساله نوشته شده، آمده است: «این مزخرفات که به رقم درآورده است آن را بعضی از ابلهان هند». اما این به معنای هندی بودن آن نیست و تصور مرحوم باستانی راد نادرست است. احتمال نزدیک تر، آن است که این متن، به عربی بوده است، شاید یکی از علمای هند (یا مصر) آن را به عربی نوشته است. استناد آن به یک شعر عربی در پایان رساله، نشان روشنی از این امر است. به نظر می رسد، همین مقدار ترجمه، و نوعی ترکیبی که در عبارات است، می تواند نشان دهد که متن اصلی رساله به عربی بوده است. نگاه رساله هم طبعا نگاه مسلمانی است. در این باره بیش از این چیزی در اختیار نداریم و فعلا از اصل رساله بی خبریم.

در یک مورد، مترجم پس از ترجمه عبارتی می گوید: « مترجم گوید که نسخه کتاب به نحوی است که ترجمه شد. و رسیدن جسم مفروض به مشتری در آن نبود. ظاهر آن است که کاتب از دست انداخته باشد». این نکته ای را روشن نمی کند، اما نشان می دهد که نسخه اصل دست وی نبوده، بلکه کاتبی آن را نوشته بوده و وی از روی آن ترجمه کرده است. در متن، یک بار هم می گوید: «صاحب کتاب می گوید...» این عبارت هم ما را به اصل کتاب راهنمایی نمی کند.

گرایش نویسنده رساله، که مسلمان است، شگفت است. از یک سو، فردی است کاملا مطلع از چگونگی تحولات اروپا، آگاه از منازعات پاپ با مخالفانی که در نهایت مذهب پروستان را تأسیس کردند. هماهنگ دانستن آن با تغییراتی که در فکر فلسفی غرب پدید آمد، و در نهایت، تحول در علم نجوم که به تدریج، باز برهم خوردن تصور بشر اروپایی از نگاه نجومی قدیم در باره زمین و خورشید شد. در این بخش، آگاهی دقیقی به علم نجوم و تغییرات آن دارد. و اما همزمان، و البته محدود، تلاش می کند که این نگاه را با خداشناسی و دین، و به خصوص اسلام و اشاراتی که در قرآن در باره آسمان و زمین هست، تطبیق داده و سازگار کند. در این باره، زیاده روی نمی کند، اما در کل سعی دارد این فکر را القاء نماید.

زمان تألیف رساله را نمی دانیم، و تنها می دانیم که کتابت این نسخه سال 1268 / 1852 بوده است. نویسنده در متن جایی می گوید که «روزگار به قریب سیصد سال می شود که مبالغه نموده است در اظهار غرایب خود». یعنی تحول در غرب، حدود سیصد سال است که آغاز شده است، اما این که آن را از قرن پانزدهم می داند یا شانزدهم، نمی دانیم. حتی در این باره فرضی هم نمی توانیم در نظر بگیریم.

مروری بر دیدگاه های نویسنده

نویسنده نسبت به تحولات غرب کاملا شگفت زده است، این که آنچه از امت های پیشین پنهان بوده، در این دوره آشکار شده، و گویی جهان از موهوم به معقول قدم گذاشته است. وی همان ابتدا نشان می دهد که تحول نجومی را در این دیدگاه جدید «برافروخت آتش آفتاب را، و به جوش آورد دیگ آن را، و قرار داد آن را در وسط عالم، و بلند گردانید قدر آن را، و .... به جنبش درآورد آنچه دیده می شود ساکن و برقرار، یعنی زمین» اصل می داند. این یعنی این که از بین رفتن نگاه زمین مرکزی، و جایگزین شدن خورشید مرکزی، تحول مهمی بوده است. هرچه هست، به گفته وی، روزگار ما چنان است که «اعجوبه ها» را آشکار کرده است.

وی در آغاز شرحی از بلاد فرنگ، حدود جغرافیایی آن و سابقه تاریخی اش بدست می دهد. سپس از اقوام و دولتهایی که در آن ساکنند سخن گفته: «مثل انگلیس و فرانسیس و آلمان و ولندیز و اسپانیول و پرتکیش و دینمارک و روس و سوید و پروس و ایتالیان». به گفته وی، اینها همه نصرانی هستند، اما آنچه در میان شماری از آنان رواج یافته «میل به طریقه حکمای طبیعیین» در طی «سیصد سال» گذشته است. این اشاره به تغییرات فلسفی و فکری در غرب دارد.

قوی ترین دولت، انگلیس است که «نزدیک تر ایشان است بسوی طریقه حکمت از حیثیت علم و عمل، و شدیدتر ایشانند از حیثیّت غلبه و شوکت در دریا». در اینجا، از اهمیت انگلیس به عنوان یک قدرت دریایی و دلیل آن سخن می گوید.

اما چرا غرب در مسیر این تحول پیش رفت. به گفته وی، فرنگی ها، در این مرحله تلاش کردند تا در میان لغات و زبانهایی که در محدوده خود دارند، به خصوص به زبان فرانسه، هر آنچه کتاب هست، بخوانند. تلاش آنها در مطالعه آثار دیگر ملل «به آن غایت است حرص ایشان که فوت نمی شود ایشان را هیچ چیز از آنچه مطلع می باشند بر آن قومی دون قومی، و هر چه تصنیف شود در شهری کتابی، ترجمه نمایند آن را دیگران». صنعت نشر، محصول این توجه است و به گفته وی، اکنون تبدیل به یک تجارت جدی شده است. آثاری که چاپ می شود «از حیثیت خط و شکل، و صحّت و سقم، بلکه همه آنها بر یک وتیره می باشند، در غایت صحّت وجودت، و فروخته می شود به جهت آسانی عمل، به قیمت کمی که ممکن است همه کس را خریدن آن». این اشاره به گسترش فرهنگ از طریق صنعت نشر است.

اما فرنگی ها، در جستجوی علم، فقط به زبان های اروپایی بسنده نمی کنند، بلکه به «بسوی لغت عرب و فرس و ترک» هم رغبت نشان داده در آنها هم کتابهایی که چونان «مجلّدات ضخیمه» است پدید آورده اند. وی در اینجا، به ترجمه قرآن که توسط مردی به نام سیل انجام گرفته یاد کرده و این که تعصبی در این ترجمه به خرج نداده و راه انصاف را رفته و از تفاسیری چون بیضاوی و کشاف هم استفاده کرده است.

نکته دیگری که به آن توجه کرده، این است که فرنگی ها، سخت به علوم طبیعی و ریاضی توجه کرده، و از علوم الهی یا همان فلسفه فاصله گرفتند. به نظر وی ، ترک علم الهی «به جهت گمان ایشان است که استدلال بر صانع و خداوند جبلی و فطری انسان است» و این که استدلالهای فلسفی دیگر فایده ای ندارد، به این معناست که «علم الهی نیست مگر محض ظن در باب تحصیل معرفت حقتعالی اصلاً». این همان نگاه کانت است که کاملا بر غرب جدید غلبه دارد.

آشکار است که این مطالب، مربوط به تحلیلی است که وی در باره سیر تحول در غرب دارد. اما باز این مسأله را دنبال می کند، و اینها همه جنبه مقدمه برای اصل مطلب که در باره کشف نظم جدید در آسمان و یافتن ستارگان تازه است، دارد.

سپس نگاهی به وضع دینی اروپا دارد. زمانی که پاپ بر همه چیز مسلط بود و آن زمان، عامه فرنگ «عاری از علم و حکمت، بلکه بود خواندن و نوشتن» بودند.نوشتن تنها مختص به حاملان دین بود و مردم نصارا، تنها سخن پاپ را گوش می کردند، در غیر این صورت خونشان هدر بود. نخستین اختلاف در آلمان پدید آمد، زمانی که پادشاه آلمان از لوتر و کالون دفاع کرد. او گرچه نزد پاپ رفته و توبه کرد، و گرچه پاپ آن افراد را مرتد اعلام کرد، اما در نهایت منجر به پیدایش مذهب پروتستان در غرب شد: «پس گردید اقاویل ایشان مذهب جدیدی که رسیده بود به منتهای استصواب و استحسان، و اهل مذهب ایشان، تشنیع و سرزنش نمودند بر پوپ و تابعینش، و دشمن داشتند او را، و رسیدند در ردّ و قدح مذهب او بهر مبلغی، چنان که اقتضا می کند آن را اختلاف در اصل عقاید. پس باقی نماند از برای او آن ریاست مطلقه، ولیکن مالک می بود قُطری از زمین را، و رومیّه کبری، دارالملک او می بود». به این ترتیب، از دایره نفوذ پاپ کاسته شد.

نویسنده در اینجا به دو تحول خارجی اشاره دارد که مهم هستند. یکی بازگشت اسپانیا به دنیای مسیحی، و دیگری کشف امریکا. وی ابتدا از تاریخ هشت صد ساله تسلط مسلمانان بر اسپانیا سخن گفته و سیر تاریخی آن را از اواخر زمان امویان تا سقوط دنبال کرده است. ضمن آن، از پیشرفت علم در اندلس و انتقال علوم اسلامی به غرب یاد کرده است، اما در نهایت این منطقه به دست اسپانیولی ها افتاد: «پس پدید آمد اسبابی که باعث شد غالب شدن سلطان اسپانیول بر ملوک طوایف در اندلس، و جلا نمود مسلمانان از آن به حیثیتی که باقی نماند در آن اهل خانه که ساکن شود در آن، و باد به آتش دمد، و برگشت مثل وضع اوّل فرنگی خالص». با این همه، تأثیر آن علوم در غرب، طی سالهای همجواری، مورد توجه نویسنده است: «پس چونکه دید فرنگی کسانی را که مجاور ایشان می بود از اهل اندلس که فرو رفته اند در اقسام فلسفه، و یافتند علم هیأت بلکه همه ریاضیات را بزرگتر چیزی که نفع می بخشد». در همین انتقال، «کتاب های یونانیان» نیز به اروپا منتقل شد.

مسأله دوم، کشف امریکا توسط کلمبس یا همان کریستف کلمب است. ابتدا اشاره به استدلالهای او برای وجود خشکی در آن سوی زمین دارد. سپس از حمایت پادشاه اسپانیا از سفر او یاد کرده و این که چگونه با طی این مسیر به سرزمین نو رسیدند، سرزمینی با مردمان جدید که «معظم ایشان عبادت می کنند آفتاب با بت ها را، و نیست از برای ایشان صنعت های محکم و علوم مدوّن، بلکه فاقد می باشند اشرف آنها را، و آنچه را که احتیاج بسوی آن بسیار می باشد؛ مثل حدّادی و نویسندگی و جولائی. ولیکن در آن زمین، معدن های بسیار و وافری می باشد، مثل معدن طلا و نقره و الماس و زمرّد، و نبات های بزرگ نفع که یافت نمی شود در غیر آن زمین». این یک گنج بادآورده برای اروپایی ها بود. آنان با استفاده از برتری توپ و تفنگ ، توانستند بر آن اقوام پیروز شده و سپس خلق زیادی از سیاهان را برای زراعت و فلاحت به آنجا منتقل کردند. سرزمین جدید میان انگلیسی ها، اسپانیولی ها و پرتغالی ها تقسیم شد.

یک نکته مهم در اینجا مورد توجه نویسنده است و آن نقش «قطب نما» در کشف راه های جدید دریایی و رسیدن به امریکاست. قطب نما کلید پیشرفت های جغرافیایی بود. وی ابتدا اشاره می کند که در جغرافیای قدیمی، ربع مسکون، محدود به سرزمین های متصل بهم بود. دلیل آن هم این بود که آلتی که بتواند مردم را راهنمایی به آن سوی زمین بکند، وجود نداشت. لذا آنها به سرزمینهایی می رفتند که به هم متصل بود. اما وقتی سنگ مغناطیس کشف شد، با توجه به خاصیت عجیب آن، این مشکل حل گردید: «و آن خاصیت عجیب میل نمودن یکی از دو جانب سنگ مزبور است بسوی قطب شمالی، و جانب دیگر بسوی قطب جنوبی، حتی آنکه اگر شکسته شود یک قطعه از آن به چند قطعه، باقی ماند دو مِیل مذکور در هر قطعه از آن، به همان نسبت مذکور. پس دانستند به آن جهت قطب را». بدین ترتیب، سفرهای دریایی جدید ترتیب داده شد و روشن شد که می توان زمین را طی دو سال دور زد: «به تحقیق که واقف شدند به این سبب بر هیأت زمین و دریا، چنانچه هست چیزی را که واقف نشده بودند بر آن پیشینیان». در این شرایط، دنیای تازه ای کشف شد و فرنگی ها«عتنا نمودند شدیدتر اعتنایی در باب مساحت زمین، ومعرفت خواص بقعه های آنها، و غرایب آنها، و حال ساکنین آنها، و تدوین نموده اند مجلدهای بزرگی در این فن، آن چنان که نامیده می شود جغرافیا به زبان یونانی».

کشف امریکا، در گسترش علم تأثیر بسزایی داشت، به طوری که به گفته این نویسنده: «زیاد نمود در میل ایشان بسوی علومی که وفا به غرضهای مذکوره نماید» و بتواند در تصرف در سرزمین جدید به آنان کمک کند.

نویسنده در اینجا، به توسعه علم توجه مجدد کرده، آن را نتیجه اصل قرار دادن تجربه و فاصله گرفتن از استدلال به سبک قدیم می داند. فرنگی ها «خوض نمودند خوض بلیغی در لِمیّات امور طبیعیه، و افتاد در دل ایشان اینکه تجربه و استقراء از چیزهائی است که فتح این باب می نماید، و گمان نمودند که این طریقه معتمدتر است از مجرّد استدلال».

نتیجه این تجربه گرایی، ظهور نیوتن بود که «گویا طبیعت انداخته بود بسوی او کلیدهای خود را، و کاشف بود اسرار طبیعت را، و ظاهر نمود علت های آن را، و اقامه برهان نمود به رأی های جدید». در این دوره، از نظر فرنگی ها، «فلسفه قدیم» جز مشتی «مغالطه» نبود.

ساختن تلسکوب یا همان دوربین که نویسنده این دومی را بکار می برد، دنیای علم را وارد عرصه تازه ای کرد. نویسنده از اینجا به بعد، در باره کشفیات نجومی جدید سخن می گوید که تا پایان رساله ادامه دارد. نتیجه کار با دوربین این شد که «یافتند به آن چیزی که خطور ننموده است در دل هیچیک از اهل ارصاد سابقَ، و ظاهر شد هزاران از ثوابت که دیده نمی شود اثری از آنها بدون دوربین». در اینجا فهرستی از این کشفیات را بدست می دهد. نخست در باره زحل و اقمار آن، اقماری که در نجوم قدیم، دیده نمی شدند. فضای دور مشتری و چهار کوکبی که «دوران می کنند دور مشتری» به همان صورت که دور زحل اتفاق می افتد. تمرکز روی خال های سیاه روی خورشید که گاهی هست و گاهی نیست و این نشان از حرکت وضعی آن به دور خودش دارد. دریافتن این که باقی سیارت اطراف ما، مثل زمین هستند و همه از خورشید نور می گیرند. آنها جز در کوچکی و بزرگی، فرقی با زمین ندارند. البته همه اینها جایی در «حکمت باری دارد».

کشفیات در باره ماه به عنوان قمری در اطراف زمین، از مسائل تازه ای بود که نگاه های قدیمی را در هم ریخت و این که «در قمر، کوهها و گودی هاکه منع کند از وصول ضوء بسوی آن بر یک نسبت».

حالا مهم این بود که هندسه هم به کمک آمد، و در باره فواصل میان این سیارات، نسبت آنها با خورشید، و حل بسیاری از معضلاتی که در نجوم قدیم بسیار دشوار می نمود، از مسائلی است که حل شد. وی نمونه ای از مشکلات را مطرح کرده که نشان از تسلطش بر نجوم قدیم هم دارد. حالا روشن شده است که شمس در وسط قرار دارد و همه اینها در اطراف آن در گردش هستند: «نزدیک تر آنها به آفتاب عطارد است، بعد از آن زهره، بعد از آن زمین».

شرح این کشفیات خارج از این مقدمه بوده و ضمن متن خواهد آمد. او توجه داده است که فیثاغورس، توجه به فرض مرکزیت خورشید و حرکت زمین را داده بود، اما کسی رأی او را نپذیرفت و نگاه بطلمیوسی غلبه یافت. وی به تفصیل از اهمیت خورشید برای زمین یاد کرده و این که «اگر نمی بود شمس، یافت نمی شد شراره، و نه حرکتی، و نه حرارتی، و نه حیاتی در زمین. پس منزّه است خداوندی که خلق نموده است آن را، و پوشانیده است آن را لباس نور، و بها و قرار داده است آن را واسطه وصل فیض». در دانش جدید، به خوبی علت گردش این سیارات به دور زمین درک شد، همان دلیلی که سبب گردش اقمار به دور زحل یا گردش ماه به دور زمین است.

در ادامه شرح مفصلی هم در باره ذوات اذناب دارد که تصور نسبت به آنها را در نجوم قدیم شرح داده و نقاط مشترک و مفترق آن را با کشفیات جدید نشان می دهد.

تا اینجا، چند باره به اشارت از حکمت الهی یاد کرده، اما این که آیا آن کشفیات چه نسبتی با آنچه در کتب سماوی و به خصوص قرآن دارد، بحث نکرده بود. اینجا به اشارت این نکته را دارد که این مطالب، منافات با کلیاتی که در قرآن در باره لفظ «سماء» یا «زمین» دارد، ندارد: «آنچه گفته شد منافاتی ندارد اصلا آنچه را که در کتب سماوی است که نازل شده است بر انبیا از ذکر آسمان ها و طبقات آنها». قرآن، لفظ سماء را برای آسمان به کار برده اما نکته ای که منافات با توضیحات ارائه شده در کشفیات جدید باشد در آن نیست، مانند این که فرموده «و أنزلنا من السماء ماءاً». مطالب جدید با این سخن خداوند که «کلٌّ فی فلک یَسبحون» «یعنی هر یک از شمس و قمر در فلکی شنا می کنند، ملایمت دارد کمال ملایمت». به گفته وی، این نشان می دهد که حرکت نمودن کواکب به خودی خود است «نه بالتّبع فلکی که در آن بوده باشند» چنان که برخی می گفتند، و می افزاید که محیی الدین هم این مطلب را در فتوحات گفته است!

بحث بعدی او در باره ثوابتی است که در آسمان هستند، ثوابتی که به خاطر نبودن تلسکوپ و دوربین، شمار آنها به تفصیل دانسته نبود. اما حالا، در زمینه شمار این ثوابت، علم به پیش می رود. اکنون روشن است که بسیاری از آنها خود یک خورشید بلکه بزرگتر از خورشید هستند که عالمی را روشن می کنند، اما از دور، چنان است که گویی دو تای آنها به همین نزدیک اند، در حالی که چنین نیست. در اینجا به اندازه گیری فاصله میان این ثوابت بر حسب میل، و حرکت گلوله و توپ که ساعتی 4080 میل حرکت می کنند می پردازد و بر همین اساس، فاصله خورشید و سیارات اطراف آن را معین می کند. با این سرعت، اگر شیئ از خورشید به عطارد برسد «هفت سال و دویست و بیست و یک روز» طول می کشد تا به آن برسد. بحثی هم در باره جرم سیارات منظومه شمسی دارد، و البته در این رساله، تعبیر منظومه شمسی به کار نمی رود. در قدیم، ثوابت، در شش قدر دسته بندی می شدند و مجموعا رصد قدیم تعداد یک هزار و بیست و دو کوکب را می شناخت، اما در دوره جدید « بعضی از اهل رصد از طایفه انگلیس» جستجوی تازه ای کرده ثوابتی را که با چشم دیده می شود یا با دوربین، حصر جدید کرد، به طوری که «یافت همه آنچه دیده می شود به چشم فقط، یعنی نه بدون دوربین در همه فلک، چه شمالی و چه جنوبی دو هزار، و افزود بر آنها یک هزار دیگر را که دیده نمی شود مگر به دوربین». بدین ترتیب عدد به سه هزار رسید.

حالا زمین در برابر این هم سیارات و ستارگان چیست، آن زمینی که آن قدر شکوهمند بود، حالا دیگر «تعدد عالم ها به مرتبه ای از کثرت که نسبت عالم ما به آنها مثل دانه ریگی از کنار دریا، بلکه نمی باشد نسبتی در حقیقت».

این بود نگاهی به این رساله بس مهم در تاریخ حکمت و نجوم در غرب که 170 سال پیش به فارسی در آمده است. این رساله به شماره 3976 در کتابخانه مرکزی دانشگاه نگهداری می شود.

رساله در حکمت جدید و آفرینش ستارگان

بسم الله الرحمن الرحیم

ستایش مختصّ خداوند است در مقابل نعمای او، و رحمت خداوند بر آخر پیغمبران و آل اوست.

و بعد، پس به تحقیق که وارد شد نامه دوست وفادار و رفیق برگزیده و مختار که موفّق گرداند او را خداوند تعالی به نصرت، و بگرداند ایّام عزّت عصر او وفا کننده از برای خیر عافیت، در حالتی که در آن نامه اظهار نموده بود دوستیّ خالص را، زیرا که بلند نموده بود مرا بسوی بلندی سماک، و مدح نموده بود به مرتبه ای که نبودم من در آن مرتبه؛ و هر آیینه به تحقیق که خوش آمد مرا آنچه بخشش نمود از طبع وقّاد، و اعتماد ننمودن بسوی اُلف و عادت، در وقتی که استکشاف نموده بود از رأی های تازه حکیمان فرنگ، و معامله نمود آن رأی ها را به معامله امکان، و خوش آمد مرا از آن که مکروه داشته بود طبع شریف او مخالفت جمهور را، و آنکه مقابلی کند آن خلاف جمهور را در ابتدای امر به تخفیف و اهانت. پس خواند مر این مطلب بسوی آنکه یاد کنم از برای او گوشه ای از آنها را با تنگی مجال و تردّد قلب در فرود آمدن و کوچ کردن.

پس می گوئیم که روزگار به قریب سیصد سال می شود که مبالغه نموده است در اظهار غرایب خود، و شروع نموده است که به ظهور می رساند آنچه را که در زیر کام اوست. پس بیرون انداخت گنج هایی را که پنهان نموده بود از امّت های گذشته، و حل نمود رمزهایی را که پوشیده بود بر ذهن های بلند، و جلوه داد عروس طبیعت را از برای نظرهای نظر کنندگان، و ازاله نمود آنچه را که بود نزد آن از حجاب ها و پرده ها را، و ترک نموده پاره ای سخن های بیهوده در باب مشتبه نمودن موهوم به معقول، و گشود و شق نمود در آسمان، گشودنی که امتناع نمود پاره گی آن از پینه زدن پینه زننده، و آورد کواکب غریبی را که طمع نداشت در آن طمع کننده، و برافروخت آتش آفتاب را، و به جوش آورد دیگ آن را، و قرار داد آن را در وسط عالم، و بلند گردانید قدر آن را، و فرستاد ستاره ها را در معموره عالم، مانند مَثَل سایر، یعنی مَثَل مشهور در بلاد و به جنبش درآورد آنچه دیده می شود ساکن و برقرار، یعنی زمین، و آویزان نمود آنچه دیده می شود دور زننده، و پهن نمود زمین را پهن نمودن دویمی، و گردید و عطف عنان طالبان نمود بسوی آفاق زمین، پس آورد روزی را که بدل می شود در آن آسمان به غیر آسمان، و زمین به غیر زمین، و رفت که احاطه بکند در آن، از طول بسوی عرض، بدرستی که زمانه آورنده است اعجوبه ها را.

فصل [در باره زمین فرنگ]

و باید که مقدّم بداریم پیش روی مقصود چیزی از حال های این قوم ها را تا آنکه مرتبط شود و متّضح شود مقام، پس باید دانسته شود که زمین فرنگ، زمینی است بسیار وسیع، و منقطع می شود از جانب مغرب به دریای محیط مغربی، و از طرف شمال، متصل می شود به آخرهای شمال، و در سمت مشرق آن، شهرهای یونان و روم است، و در ناحیه جنوب آن، خلیج عظیمی است که مسمّی است به خلیج مغربی. و خلیج به معنی شعبه بزرگی از دریاست که داخل زمین شده باشد، و این خلیج مغربی آن، فاصله است میانه ممالک روم و فرنگ و میانه زمین مصر و شهرهای بربر که مشهورند به زمین مغرب، که مالک آنها مسلمین بوده اند تا زمان ما. این زمان پادشاه ایشان از سادات علوی است.

بعد از آن، زمین فرنگ ساکنند در آن امّت ها و طایفه های عظیم در قدیم الایام که مختلف است لغت های ایشان نهایت اختلاف، و ایشان بقدر چهارده طایفه می باشند که از برای هر یک از آنها پادشاهی است، مثل انگلیس و فرانسیس و آلمان و ولندیز و اسپانیول و برتکیش و دینمارک و روس و سوید و پروس و ایتالیان.

و ملت همه ایشان ملت نصارا است مگر چند فرقه از ایشان که غالب شده است بر ایشان میل به طریقه حکمای طبیعیین، قریب به مدت مزبوره، یعنی سیصد سال. و طایفه روسیه وسیع تر است مملکت ایشان که مقابلی نمی کند با آن همه هندو.

[انگلیس قدرتمندترین قدرت اروپایی]

و انگلیس نزدیک تر ایشان است بسوی طریقه حکمت از حیثیت علم و عمل، و شدیدتر ایشانند از حیثیّت غلبه و شوکت در دریا، به جهت مخصوص بودن ایشان به کشتی های بسیار، و محکم ساختن آنها، و ماهر بودن در راندن آنها، و جنگ نمودن بر آنها. و مشتمل می باشد اعظم آنها بر یک صد و بیست آلت به دفع، یعنی توپ و کمتر تا بیست عدد، و جز این نیست که ایشان اعتنا نموده اند به امر آلات حرب دون سایر طوایف فرنگ، به جهت آنکه زمین ایشان جزیره است، و اطراف آن دریاست، و متصل به زمین فرنگ نمی باشد، به خلاف باقی طوایف فرنگ، به جهت آنکه آنها متصل به زمین فرنگ می باشند، لیکن این جزیره نزدیک است به ساحل دریای فرانسیس بسیار، و عرض آبی که در میانه ایشان می باشد، دوازده فرسخ است.

[تلاش فرنگان برای یاد دیگری السنه دیگر و ترجمه از آنها، و گستردگی تصنیف در میان خودشان]

و به تحقیق که شایع است علومی که متعلق به زبان، و معرفت لغت های قدیمه می باشد در بیشتر بلاد فرنگ، مانند لغت عربی [!] و یونانی و رومی که نامیده می شود لتن، و بیشتر کتاب های ایشان به آن لغت است، و شدید است حرص ایشان به فراگرفتن لغت های مختلف آن چنانی که از برای ایشان است، خصوصاً زبان فرانسیس، به آن غایت است حرص ایشان که فوت نمی شود ایشان را هیچ چیز از آنچه مطلع می باشند بر آن قومی دون قومی، و هر چه تصنیف شود در شهری کتابی، ترجمه نمایند آن را دیگران، و وسیع است باب تصنیف و تألیف از حیثیت اصل و نقل از لغتی بسوی دیگر، و یافت می شوند، جمع کثیری از اهل تصنیف در هر عصری، بلکه گردیده است آن تصنیف بابی عظیم از برای کسب مال.

[چاپ کتاب: علم و تجارت]

پس بدرستی که کسی که تصنیف می کند، کتابی را بیرون می آورد آن را، بسوی کسی که نقش می کند، و مهر می زند کتاب ها را، پس می سازد از برای او در چند ماهی الوف بسیاری از آن، به حسب آنچه خواسته باشد که مختلف نمی باشند آنها از حیثیت خط و شکل، و صحّت و سقم، بلکه همه آنها بر یک وتیره می باشند، در غایت صحّت وجودت، و فروخته می شود به جهت آسانی عمل، به قیمت کمی که ممکن است همه کس را خریدن آن، پس بر می گردد ربح و سود آن بر مصنّف آن. و زدن کتاب های صنعت شریف و عظیم النفع است از جهات متفرقه که ظاهر شده است در این شهرها، از نزدیکی مدت مذکوره، یعنی سیصد سال.

[زبان فارسی و عربی در فرنگ]

و خالی نمی باشند از رغبتی بسوی لغت عرب و فرس و ترک، بلکه عمل نموده اند در آن مجلّدات ضخیمه، یعنی حجم دار را، و ضبط نموده اند آن لغات را به قدر وُسع و طاقت خود. و به تحقیق که متصدّی شده است مردی از انگلیس در نزدیکی زمان ما که نام او سیل [George Sale] [1697 – 1736] است از برای ترجمه کتاب کریم، پس آورده است عجبی را که باید از آن تعجب نمود از جهت شیرینی بیان. و ملتزم شد تطابق آن با کتاب کریم، و از جهت تَرک تعصّب و سلوک طریق انصاف، و حل نمودن مشکلات آن از محلّش، از تفسیرات مشهوره مانند بیضاوی و کشّاف.

[چسبیدن فرنگی ها به علم طبیعی و ریاضی و رها کردن علم الهی]

و همچنین وقع دارد حکمت طبیعی و ریاضی در دلهای ایشان تمام وقع و قبول، و فرود آمده اند به محل بلندتری و فرو رفته اند در آن بر نظم و اسلوب تازه، و اکتفا نموده اند از منطق و اندکی، و ترک نموده اند الهی را، مگر آنکه سپرده اند آن را در چند کتابی از این قبیل.

[رها کردن فلسفه الهی چون به قطعیت نمی رسد و فطرت در آن کافی است]

و این ترک الهی به جهت گمان ایشان است که استدلال بر صانع و خداوند جبلی و فطری انسان است، و نسبت منطق به معقولات مانند نسبت نحو و عروض است به کلام، کم است که خطا کند در آن کسی که عطا شده باشد سلیقه مستقیم را، و کسی که فاقد آن بوده باشد، نفع نبخشد او را تفصیل قانون ها نیز ، و جناب باری ـ جلّ شانه ـ نمی رسند به کنه ذاتش، و حقیقت صفاتش عقول قاصره، پس بی نیاز نمی کند علم الهی که نیست مگر محض ظن در باب تحصیل معرفت حقتعالی اصلاً.

فصل [چرا این تحول در فرنگ پدید آمد؟]

و از آنچه غرابت دارد، نهایت غرابت، آن است که بیشتر آنچه اتفاق افتاده است از برای ایشان، از آن چیز هائی که پهن نموده است نام ایشان را، و بلند نموده است آوازه ایشان را، و به آن ممتاز گردیده اند از کافه حکما، جز این نیست که بوده است نزدیک مدتی که مذکور شد پیش از این.

[در گذشته پاپ بر سرنوشت مردم حاکم بود]

تفصیل این مقال آنکه عامه ایشان، بودند در زمان سالف عاری از علم و حکمت، بلکه بود خواندن و نوشتن از آن جمله که مختص بودند به آن کشیشان و حاملین دین، و بودند ایشان، یعنی کشیشان که تنگ گرفته بودند بر مردم امر را بسیار، و مشغول می نمودند مردم را به ظواهر، و آن کس که ملقّب بود به پوپ یا پاپ بود، آن رئیس مطلق در مذهب، و ترتیب دهنده مادون خود از طبقات علما، به جهت آنکه او از خلفای مسیح است یکی بعد از دیگری، و تابع او می بودند ملوک نصارا، و می گرفتند مردم، اوامر و نواهی او را، و از برای او بود که حلال کند و حرام گرداند آنچه را که خواسته باشد، به جهت هر آن مصلحتی که بداند، و سعادت و شقاوت اخروی را موقوف و منوط به رضا و خشم او می دانستند؛ و هر آن کس که از کنیسه، یعنی محل عبادت، ایشان او را بیرون می نمودند، خون او هدر بود.

[نزاع سلطان آلمان با پاپ در باره لوتر و کالوین]

حتی آنکه آلمان که ملقّب بود به سلطان سلاطین، مبتلا شد به بلیّه، پس رفت از دارالملک خود به جهت معذرت، و التجا برد به او، پس او عفو نمود او را، بعد از آن دو مرد از تابعین او که نام ایشان لوتر و کالوین که در کلام و جدل براعت [10] و برتری بر سایر مردم جسته بودند، مخالفت نمودند با او در مسایل ظاهری که اجماعی ایشان بود، و غالب شدند آن دو نفر او را در احتجاج؛ پس او حکم نمود به مرتد شدن ایشان.

[ایجاد مذهب پروتستان]

و به تحقیق که اتفاق افتاد که اقتدا نمودند به آن دو نفر، خلقی بسیار از طوایف مختلفه، پس گردید اقاویل ایشان مذهب جدیدی که رسیده بود به منتهای استصواب و استحسان، و اهل مذهب ایشان، تشنیع و سرزنش نمودند بر پوپ و تابعینش، و دشمن داشتند او را، و رسیدند در ردّ و قدح مذهب او بهر مبلغی، چنان که اقتضا می کند آن را اختلاف در اصل عقاید. پس باقی نماند از برای او آن ریاست مطلقه، ولیکن مالک می بود قُطری از زمین را، و رومیّه کبری، دارالملک او می بود.

[تسلط هشتصد ساله مسلمانان بر اندلس و زوال آن]

چون که بود زمین بربر که معروف است به مغرب اقصی، و از جمله بلاد مشهوره اش مراکش و فاس و تونس که مفتوح شده بود در صدر دولت بنی امیه، و آخر آن بلاد به آخر بلاد فرنگ وصل نمود که نبود در میانه ایشان مگر خلیج مغربی، و عرض آن خلیج نزد مدخل آن بر نهایت تنگی می باشد، پس اقتضا نمود اموری چند که عبور نمودند از آن خلیج، مسلمین، و مستولی شدند بر پاره ای از مملکت اسپانیول، و آنچه متصل به آن می بود، مانند اندلس و غرناطه و نابلس، و باقی ماند آن بلاد در دست مسلمین به قرب هشتصد سال، و گردیدند این بلاد نیکوترین بلاد اسلام، از حیثیت علم و ادب و فصاحت و بلاغت و بیرون آمد از آن بلاد در هر فن جماعتی مشهور از آن جمله شیخ عارف محیی الدین ابن عربی حاتمی و طائی و اندلسی، و به تحقیق که فایق آمدند در علوم پیشینیان نیز، خصوصا ریاضیات، از آن میانه به آن غایت که فایق آمدند بر اقران خود در آن علوم. پس پدید آمد اسبابی که باعث شد غالب شدن سلطان اسپانیول بر ملوک طوایف در اندلس، و جلا نمود مسلمانان از آن به حیثیتی که باقی نماند در آن اهل خانه که ساکن شود در آن، و باد به آتش دمد، و برگشت مثل وضع اوّل فرنگی خالص.

[توجه فرنگی ها به علم ریاضی و هیأت و آثار یونان از طریق نوشته های عربی مسلمانان]

ولیکن بیشتری از عمارات مسلمین باقی بود، و کتاب خانه هایی که نظیری از برای آنها نمی بود محفوظ تا این زمان به جهت بسیاری میل ایشان به مشاهده اثرهای قدیم هر کجا که بوده باشد، و به جهت بسیاری میل و حرص ایشان بر معرفت عقاید و دین ها و عادت ها و خوی های هر کس، پس چونکه دید فرنگی کسانی را که مجاور ایشان می بود از اهل اندلس که فرو رفته اند در اقسام فلسفه، و یافتند علم هیأت بلکه همه ریاضیات را بزرگتر چیزی که نفع می بخشد در این نشاء، خصوصا در سفر دریا، و بودن به جهت نزدیکی ایشان به سواحل صاحبان کشتی ها وتجارت ها، شروع نمودند در آنها با دندان برنده و اهتمام و کوشش با وسعتی، و ترجمه نمودند آنچه فوت شده بود ایشان را از کتاب های یونانیان در آن علوم از لغت عربی.

فصل [آثار کشف امریکا توسط کلمبس و غلبه فرنگی ها بر آن]:

و بود از سعادت و کوشش و سعی و حسن اتفاق آنکه مردی که نام او کُلُمبُس بود، [)کریستوبال کُلُن) (بهاسپانیایی:Cristóbal Colón) ۱۴۵۱ - ۲۰ مه ۱۵۰۶(] و از جمله اشخاصی که ممارست در امر کشتی ها می داشت، و از برای او بود بهره ای از علم که گمان می نمود که زمین لابد است که دو طرف آن بیرون باشد از آب تا آنکه هموزن بوده باشد، و در آب فرو نرفته باشد.

و مدتی درنگ نمود در این گمان، و به درب های خانه های ملوک دور می زد، و طلب می نمود از ایشان مال بزرگی را از برای مهیا کردن کشتی ها، و تحقیق امر در این باب، و مالک شدن آن زمین. پس اجابت ننمود التماس او را هیچکس از ملوک مگر پادشاه اسپانیول. پس سیر نمود در دریا، در جهت مغرب به قدر یک ماه تا آنکه رسید بسوی جزیره های بسیار، و زمین بزرگی را که قریب به نصف زمین ما که معروف است به ربع مسکون که طولش از آخر شمال تا پنجاه و پنج درجه از جنوب خط استوا، و عرضش در جهت مشرق و مغرب تفاوت دارد از حیثیت تنگی و گشادی.

و ساکن می باشند در آن زمین، امّت های بسیار که مختلف می باشد لغت های ایشان، و عادت ها و رنگ های ایشان، و معظم ایشان عبادت می کنند آفتاب با بت ها را، و نیست از برای ایشان صنعت های محکم و علوم مدوّن، بلکه فاقد می باشند اشرف آنها را، و آنچه را که احتیاج بسوی آن بسیار می باشد؛ مثل حدّادی و نویسندگی و جولائی. ولیکن در آن زمین، معدن های بسیار و وافری می باشد، مثل معدن طلا و نقره و الماس و زمرّد، و نبات های بزرگ نفع که یافت نمی شود در غیر آن زمین.

[غلبه اسپانیولی ها بر امریکا]

پس غالب شد بر ایشان اسپانیول با جمع قلیلی، و حال آنکه بودند صد هزاران؛ و این به جهت آن بود که نداشتند آلت های آهنی را، خصوصا توپ و تفنگ، و به جهت شدّت وحشت و ترس ایشان بود از آنچه فراگرفت ایشان را به ناگاه. و نبود در گمان ایشان که بجز از زمین ایشان زمینی می باشد که در آن مردمی ساکن می باشند غیر ایشان، چنانکه بود حال این زمین معمور تا زمان ظهور آن زمین.

و بعد از آن مستولی شدند بر بیشتری از ایشان، و نقل نمودند بسوی ایشان آنچه را که حاجت به آن داشتند، و بنا گذاردند در آن زمین شهرهای بزرگ و حصارهای بلند را، و نقل نمودند بسو

منبع: خبرآنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۳۶۷۵۴۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برگزاری رویداد ملی مسئله محور «شروع» در دانشگاه کردستان

 مدیر توسعه کارآفرینی، مراکز رشد و نوآوری دانشگاه کردستان اظهار کرد: در رویداد «شروع» نیاز‌های فناورانه از طریق شرکت‌ها به صورت مسئله محور مطرح می‌شود و دانشجویان و یا هر یک از اعضای هیات علمی ایده‌ای در این حوزه داشته باشند، به شرکت معرفی خواهد شد.

نوید رضایی ادامه داد: شرکت مورد نظر با صاحب ایده وارد مذاکره خواهد شد و در صورتی که ایده مطرح شده قابلیت تامین نیاز شرکت را داشته باشد، از طریق تسهیلات و یا کمک بلاعوض، صاحب ایده را حمایت خواهد کرد.

وی با اشاره به اینکه این رویداد در دانشگاه‌های مختلف برگزار شده، عنوان کرد: این رویداد برای نخستین بار در دانشگاه کردستان و با حضور دانشجویان و اعضای هیات علمی علاقمند و صاحب ایده برگزار می‌شود.

رضایی مزایای شرکت در این جشنواره را آشنایی با فضای کار اشتراکی، فضای کارگاهی، خدمات مالی، ایجاد شبکه ارتباطی، آموزش و توانمندسازی دانست و خاطرنشان کرد: هدف از برگزاری این رویداد ایجاد زمینه و شرایط مناسب برای آشنایی دانشجویان با مسائل فناورانه در قالب انجام پروژه‌های علمی، حمایت از سرمایه‌های انسانی و استعداد‌های علمی کشور و تبدیل خلاقیت و دستاورد‌های علمی به محصولات قابل ارائه به بازار است.

باشگاه خبرنگاران جوان کردستان سنندج

دیگر خبرها

  • جزئیات برگزاری هفته نجوم اعلام شد
  • آشنایی با پزشکی ترمیمی
  • برگزاری کارگاه آموزشی آشنایی و مقابله با بیماری های هاری و وبا در شهرستان میاندوآب 
  • ۱۱۶ هکتار از اراضی ملی استان اردبیل رفع تصرف شد
  • مفاهیم: آشنایی با عوامل اجتماعی تعیین‌کننده سلامت (SDH)
  • برگزاری رویداد ملی مسئله محور «شروع» در دانشگاه کردستان
  • طرح دانشگاه حکمت بنیان در ۱۰ دانشگاه اجرایی شد
  • هفته جهانی نجوم، تعامل بین منجمان و شهروندان
  • پذیرش ۵۳ درصدی دانشجو در مقطع دکتری به روش استادمحور
  • آشنایی با روش‌های درمان زخم بستر در منزل